- Odsłony: 998
Spożycie alkoholu wśród irlandzkich ciężarnych
Już dwa drinki tygodniowo wypite na początku ciąży mogą zwiększyć ryzyko przedwczesnego porodu bądź niskiej wagi urodzeniowej dziecka. Zgodnie z wynikami badania kobiety, które piły w ciąży więcej niż dwa drinki (dwie porcje standardowe alkoholu) tygodniowo, dwa razy częściej rodziły przed terminem lub dzieci o małej masie urodzeniowej, w porównaniu do ciężarnych, które nie spożywały napojów alkoholowych.
Kobiety pijące w pierwszych trzech miesiącach ciąży więcej niż dwie porcje standardowe tygodniowo, były dobrze usytuowane, białej rasy, często starsze wiekiem i posiadały stopień naukowy.
Ponad połowa kobiet biorących udział w badaniu, spożywała więcej niż dwie porcje standardowe tygodniowo podczas pierwszego trymestru ciąży. Prawie 4 na 10 kobiet deklarowało picie ponad 10 porcji standardowych tygodniowo, niewiele przed zajściem w ciążę.
Oszacowano, że 13% dzieci urodziło się z niedowagą, 4,4% miało wzrost (długość) poniżej norm dla ich wieku, a 4,3% urodziło się przedwcześnie.