- Odsłony: 730
Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD) podwyższa ryzyko cukrzycy typu II
Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego przy wsparciu the National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA), części the National Institutes of Health, osoby dorosłe z FASD znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II oraz innych zaburzeń metabolicznych takich jak niski poziom cholesterolu HDL i podwyższony poziom trójglicerydów. W pierwszym etapie badania, zespół naukowców z Harvard Medical School dokonał weryfikacji bazy pacjentów zarejestrowanych w akademickiej bazie medycznej. Zidentyfikowano 208 pacjentów ze zdiagnozowanym FASD w wieku 18 lat i więcej, a następnie do grupy badawczej dobrano grupę kontrolną, w której znały się osoby dobrane pod względem wieku, płci, rasy i pochodzenia. Zaobserwowano, że pacjenci z FASD charakteryzują się zwiększoną zapadalnością na cukrzycę typu II, mają niższy poziom HDL („dobrego”) cholesterolu i podwyższony poziom trójglicerydów w porównaniu do grupy kontrolnej (osób bez FASD). Niższy poziom HDL („dobrego”) cholesterolu i podwyższony poziom trójglicerydów wiąże się z podwyższonym ryzykiem udaru mózgu i zawału serca. Ponadto zaobserwowano, że osoby z grupy FASD płci żeńskiej są częściej otyłe niż płci męskiej. Na kolejnym etapie, chcąc zbadać mechanizmy leżące u podstaw ekspozycji na alkohol w życiu płodowym a późniejszych zaburzeń metabolicznych, naukowcy wykorzystali model zwierzęcy (danio pręgowany/zebrafish).
Więcej informacji …