Kontakt   

`

  • Odsłony: 1157

Nawet niewielkie ilości alkoholu zwiększają ryzyko poronienia

Kobiety, które piją alkohol w ciąży są 19 razy bardziej narażone na poronienie, niż kobiety pozostające w abstynencji (Alcoholism: Clinical and Experimental Research). Ponadto odkryto, że przy spożyciu mniej niż 5 porcji standardowych alkoholu tygodniowo, każda kolejna porcja alkoholu potęgowała ryzyko poronienia o 6%. Alkohol zwiększa ryzyko poronienia poprzez podwyższenie stresu oksydacyjnego u płodu, co przyczynia się do uszkodzeń komórek. Zgodnie z wynikami przeprowadzonych analiz w laboratorium, ponad połowa kobiet spożywa napoje alkoholowe na początku trwania ciąży, niezależnie od tego czy ciąża była planowana, czy nie (Katherine Hartmann, MD, Ph.D.). Wcześniejsze badania tej samej autorki wskazały, że większość kobiet które dowiedziały się o fakcie bycia w ciąży niezwłocznie przestawałyspożywać alkohol.

Więcej informacji …

https://medicalxpress.com/news/2019-08-low-level-alcohol-miscarriage.html

kcpulogo       

Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom