Kontakt   

`

  • Odsłony: 761

Spożywanie alkoholu przed ciążą jak i w jej trakcie, szkodliwie wpływa na rozwój płodu oraz zaburza procesy metaboliczne matki

Na podstawie przeprowadzonego na modelu zwierzęcym badania, naukowcy ogłosili, że spożycie (ekspozycja) etanolu (5%) na 2 tygodnie przed ciążą spowodowało zmniejszenie liczby płodów (poronienia), jak również nieprawidłowy ich rozwój, a zjawisku temu towarzyszyła upośledzona homeostaza glukozy u matki i stłuszczenie wątroby podczas ciąży. Noworodki myszy karmionych etanolem miały makrosomię poporodową (tzn. urodzeniowa masa ciała przekracza 90. centyl masy ciała dla odpowiedniego wieku płodowego, płci i rasy) i znacznie opóźnione tempo wzrostu w okresie laktacji. Ponadto, stwierdzono dodatnią korelację między poporodową makrosomią lub opóźnieniem wzrostu a zwiększonym stanem zapalnym. Na podstawie otrzymanych wyników można wnioskować, że nawet umiarkowane ilości alkoholu mogą powodować opóźnienie wzrostu płodu, które spowodowane są zaburzeniami metabolicznymi matki.

Więcej informacji …

https://www.nature.com/articles/s41598-020-66971-1

kcpulogo       

Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom